Research & Resources

 

Columnist

03 Apr

Formula untuk menjana keuntungan pasaran saham

Ramai pelabur dan pedagang saham gagal membuat pelan perancangan serta pengurusan kewangan.

read more
27 Mar

Cabaran pelabur saham masa kini

Dengan adanya teknologi yang semakin maju, pelabur dan pedagang saham masa kini juga selangkah ke hadapan dalam mempelopori serta mengadaptasi cara-cara mudah mempelajari selok-belok pasaran.
 
read more
20 Mar

Perlu masa lihat pergerakan saham

Ramai orang ingin berjaya menjana pendapatan di pasaran saham tetapi ia tidak semudah disangkakan. Apatah lagi membeli saham di pasaran terbuka kerana pelabur terdedah kepada penurunan harga sejurus selepas pembelian atau sewaktu memegang saham untuk satu tempoh waktu.
read more
29 Aug

Panduan kawal emosi semasa berdagang saham

SEBAGAI pelabur atau pedagang baharu, adalah lebih baik anda tidak tergesa-gesa memasuki pasaran walaupun telah menghadiri kelas atau seminar pembelajaran saham percuma mahupun berbayar.
 
read more
15 Aug

Bukan senang hendak senang

Daripada soal jawab yang dibuat dalam kalangan pengikut Cikgu Saham di media sosial, saya mendapati bahawa kebanyakan orang yang baru melibatkan diri dalam dunia saham lebih gemar mendapatkan saranan membeli atau buy call.
read more
18 Jul

Aliran dalam pergerakan saham

PADA minggu lepas, Cikgu Saham ada menyebut tentang tiga fasa atau aliran di dalam pasaran saham.
read more
14 Jul

Nasib newbie saham pasca PRU-14

PEMBACA yang mengikuti tulisan di ruangan ini telah menyaksikan pasaran saham mengalami aliran menurun sehingga kini yang mana indeks pasaran FBM KLCI telah mencecah paras sokongan 1,700 mata.
 
read more
28 Feb

Rezeki terpijak pasaran saham

BAGAIMANA perasaan anda apabila mendapat rezeki terpijak? Percayakah anda jika baru-baru ini terdapat pelabur saham yang memperoleh pulangan pelaburan sebanyak 4,300 peratus?
read more